Medvehagyma – nem csak mackóknak

Forrás: Donna.hu
Végre itt a tavasz, és ezzel együtt egy időre ismét elfeledhetjük a fagyasztott, konzervált, messzi országokból szállított zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen hamarosan ránk zúdítja a természet bőségszaruját, melyből már így március végén, április elején is csemegézhetünk, például medvehagymát (allium ursinum).

 

A kígyóhagyma, salamás, poroszhagyma néven is ismert növényről azt rebesgetik, hogy a barnamedvék előszeretettel csemegéznek belőle. Azonban nem csak a brummogó bundások kerekíthetnek az ízében a fokhagyma és snidling aromáit idéző növényből pompás lakomát, hanem mi is.

Ráadásul a gasztronómiai élvezet mellett az egészséges jelzőt is kipipálhatjuk. A fokhagymával rokonságban álló medvehagyma ugyanis kiváló méregtelenítő hatással bír, emellett a rakoncátlankodó bélrendszert is megzabolázza, és a magas vérnyomást is segít lejjebb nyomni. Hogyan is készítsük hát el? A legegyszerűbb, ha a leveleit apróra metéljük, és meghintjük vele a vajas kenyerünket, szendvicsünket. Ám tovább is léphetünk ezen a ponton:


Tejszínes medvehagyma-krémleves:

Hozzávalók (4 személyre):

  • –          15-20 dkg medvehagyma-levél
  • –          1dl tejszín
  • –          1 ek. finom liszt
  • –          1db húsleveskocka
  • –          só ízlés szerint
  • –          őrölt bors ízlés szerint
  • –          2 db tojás
  • –          1dl tejföl.

A húsleveskockát feloldjuk kb. 6 dl vízben és 1-2 percig főzzük benne a medvehagyma-leveleket, majd összeturmixoljuk. A tejszínnel csomómentesre elkevert liszttel behabarjuk és sóval, borssal ízesítjük, majd még egyszer kiforraljuk. Tálaláskor tejföllel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.

Medvehagymás fasírt:

Hozzávalók (4 személyre):

  • –          50 dkg darált hús
  • –          2 db nyers tojás
  • –          2 db főtt tojás
  • –          1 fej vöröshagyma
  • –          4 gerezd fokhagyma
  • –          1 ek. olaj
  • –          1 csomó medvehagyma
  • –          1db áztatott zsemle
  • –          só, bors, ételízesítő, ízlés szerint
  • –          zsemlemorzsa
  • –          olaj – sütéshez

A darált húst összekeverjük az olajon megpárolt vöröshagymával, a péppé zúzott fokhagymával és az apróra vágott medvehagymával. A főtt tojást villával összenyomkodjuk és a masszához adjuk, majd a nyers tojást, a beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemlét is hozzáadjuk, és ízlés szerint fűszerezzük.

A masszából kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

Medvehagymás pogácsa:

Hozzávalók:

  • –          40 dkg liszt
  • –          1cs. szárított élesztő
  • –          1tk. só
  • –          1dl tejföl
  • –          20 dkg margarin
  • –          1 tojás
  • –          sajt
  • –          medvehagyma – két kisebb vagy egy nagyobb csokor

A lisztet, élesztőt, margarint, tejfölt és sót összegyúrjuk, majd fél órára félretesszük pihenni. Az idő leteltével a tésztát kinyújtjuk, megszórjuk egy maréknyi felaprított medvehagymával. A tésztát összehajtjuk, újra kinyújtjuk és megint megszórjuk, egészen addig végezzük ezt a műveletet, míg el nem fogy a hagyma. Ekkor a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét bevagdaljuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal, és kb. 200 fokos sütőbe tesszük, addig sütjük, míg a pogácsák meg nem pirulnak.

Habár ízletes és egészséges, a medvehagyma enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló hatással bír, fogyasztása véralvadásgátló szerek szedése esetén nem javallott.

Hozzászólás