Forrás: Donna.hu
Végre itt a tavasz, és ezzel együtt egy időre ismét elfeledhetjük a fagyasztott, konzervált, messzi országokból szállított zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen hamarosan ránk zúdítja a természet bőségszaruját, melyből már így március végén, április elején is csemegézhetünk, például medvehagymát (allium ursinum).
A kígyóhagyma, salamás, poroszhagyma néven is ismert növényről azt rebesgetik, hogy a barnamedvék előszeretettel csemegéznek belőle. Azonban nem csak a brummogó bundások kerekíthetnek az ízében a fokhagyma és snidling aromáit idéző növényből pompás lakomát, hanem mi is.
Ráadásul a gasztronómiai élvezet mellett az egészséges jelzőt is kipipálhatjuk. A fokhagymával rokonságban álló medvehagyma ugyanis kiváló méregtelenítő hatással bír, emellett a rakoncátlankodó bélrendszert is megzabolázza, és a magas vérnyomást is segít lejjebb nyomni. Hogyan is készítsük hát el? A legegyszerűbb, ha a leveleit apróra metéljük, és meghintjük vele a vajas kenyerünket, szendvicsünket. Ám tovább is léphetünk ezen a ponton:
Tejszínes medvehagyma-krémleves:
Hozzávalók (4 személyre):
- – 15-20 dkg medvehagyma-levél
- – 1dl tejszín
- – 1 ek. finom liszt
- – 1db húsleveskocka
- – só ízlés szerint
- – őrölt bors ízlés szerint
- – 2 db tojás
- – 1dl tejföl.
A húsleveskockát feloldjuk kb. 6 dl vízben és 1-2 percig főzzük benne a medvehagyma-leveleket, majd összeturmixoljuk. A tejszínnel csomómentesre elkevert liszttel behabarjuk és sóval, borssal ízesítjük, majd még egyszer kiforraljuk. Tálaláskor tejföllel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.
Medvehagymás fasírt:
Hozzávalók (4 személyre):
- – 50 dkg darált hús
- – 2 db nyers tojás
- – 2 db főtt tojás
- – 1 fej vöröshagyma
- – 4 gerezd fokhagyma
- – 1 ek. olaj
- – 1 csomó medvehagyma
- – 1db áztatott zsemle
- – só, bors, ételízesítő, ízlés szerint
- – zsemlemorzsa
- – olaj – sütéshez
A darált húst összekeverjük az olajon megpárolt vöröshagymával, a péppé zúzott fokhagymával és az apróra vágott medvehagymával. A főtt tojást villával összenyomkodjuk és a masszához adjuk, majd a nyers tojást, a beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemlét is hozzáadjuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
A masszából kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Medvehagymás pogácsa:
Hozzávalók:
- – 40 dkg liszt
- – 1cs. szárított élesztő
- – 1tk. só
- – 1dl tejföl
- – 20 dkg margarin
- – 1 tojás
- – sajt
- – medvehagyma – két kisebb vagy egy nagyobb csokor
A lisztet, élesztőt, margarint, tejfölt és sót összegyúrjuk, majd fél órára félretesszük pihenni. Az idő leteltével a tésztát kinyújtjuk, megszórjuk egy maréknyi felaprított medvehagymával. A tésztát összehajtjuk, újra kinyújtjuk és megint megszórjuk, egészen addig végezzük ezt a műveletet, míg el nem fogy a hagyma. Ekkor a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét bevagdaljuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal, és kb. 200 fokos sütőbe tesszük, addig sütjük, míg a pogácsák meg nem pirulnak.
Hozzászólás